Haarlem is een kunststad bij uitstek. Voor liefhebbers van kunst is er dan ook de Spaarne Kunstroute. Dit is een wandelroute langs meer dan 15 ateliers en galeries. De ateliers en galeries zijn meerdere zondagen per jaar open voor deze route. Op deze dagen houden de ateliers en galeries open huis van 13.00 tot 17.00. Er is een grote variëteit aan kunst te bewonderen: van schilderkunst tot streetart en van fotografie tot sieraden, meubels en keramiek.

De route heeft de naam ‘Spaarne Kunstroute’ gekregen omdat de achtvormige route doorsneden wordt door de rivier ‘Het Spaarne’. Via de 3 bruggen kan de wandeling aan de linker- of rechteroever van Het Spaarne gevolgd worden. De route begint bij de Melkburg en voert langs talloze monumentale panden, sfeervolle straatjes en steegjes. De exposities vinden niet alleen plaats in ateliers en galeries, maar ook winkels en restaurants stellen ruimtes beschikbaar voor het tonen van kunst. Neem zeker de tijd voor het afleggen van de route, want de diversiteit is groot. Ook is het zeker de moeite waard om de wandeling meerdere keren te maken, want er zijn geregeld nieuwe werken te zien.

De Spaarne Kunstroute heeft als doel om bezoekers op laagdrempelige wijze in contact te brengen met kunstenaars en / of exposanten. De toegang is dan ook gratis, de kosten worden betaald door de exposanten en de organisatie bestaat enkel uit vrijwilligers.

Deelnemers

Om een indruk te krijgen van de verscheidenheid aan deelnemers, hebben we een overzicht van de 15 huidige deelnemers bijgevoegd. De eerste deelnemers is Eetlokaal In den Swarten Hondt. Naast lunchen en dineren, kun je hier ook wisselende exposities bezoeken. De tweede deelnemer is Ruud Jansen, die zijn schilderijen tentoonstelt. In Expositieruimte De Stockroos zijn ook schilderijen te zien, maar dan van diverse kunstenaars. Ook Ada Kors neemt deel en laat haar fotografische werken zien. Daarnaast zijn ook in Galerie Puntcum fotografische werken te zien. Galerie Z heeft een divers aanbod van schilderkunst, kommen en schalen. Ook in Spijshuis Arlemein is schilderkunst te zien. In Galerie SPW59 is naast schilderkunst ook fotografische kunst te zien. Ook in Atelier Mimoso en Galerie De Kromme Gevel worden schilderijen geëxposeerd. Het Jan en Piet museum laat naast schilderkunst ook meubels, muziek en foto’s zien. Bij Kees van Citters zijn olieverfschilderijen op linnen te zien. In het Huis van Klei wordt keramiek getoond en in Galerie De Waag kan men wisselende exposities met foto’s, schilderkunst en andere objecten aanschouwen. Tot slot zijn ook bij Nana Bouwens wisselende exposities te zien.