Frans Hals werd geboren in Antwerpen, maar woonde vanaf dat hij 3 jaar oud was in Haarlem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Frans Hals museum in Haarlem gevestigd is.

Al sinds 1862 zijn in dit gemeentelijk museum de werken van Hals te zien. Het was eerst gehuisvest in het stadhuis, maar verhuisde later naar het Oudemannenhuis. De collectie bestaat uit honderden schilderijen die eigendom zijn van de stad Haarlem. Van die honderden schilderijen zijn er 12 gemaakt door Frans Hals. De moderne collectie van het museum is te vinden in het Museum De Hallen, een dependance van het Frans Halsmuseum. Dit museum heeft een collectie van ongeveer 10.000 werken in 3 categorieën: vooroorlogse moderne kunst, naoorlogse moderne kunst en hedendaagse kunst.

Het fenomeen Hals

Gedurende het jaar zijn er diverse tentoonstellingen te zien in het Frans Hals museum. De tentoonstelling ‘Het fenomeen Hals’ is echter doorlopend te zien. De installatie bestaat uit 67 schermen van verschillende formaten. Deze schermen zijn bevestigd aan 3 wanden en vertellen een biografisch beeldverhaal van de beroemdste Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw. In het biografisch beeldverhaal komen niet alleen zijn meesterwerken voorbij, maar ook documenten en bekend citaten. In 15 minuten kun je zo op originele wijze kennis maken met Frans Hals, om daarna zijn meesterwerken te bekijken.

Kinderen

Ook aan kinderen is gedacht in het Frans Hals museum. Zo zijn er voor kinderen van 5 tot 12 jaar diverse speurtochten en kunnen ze wanneer ze de juiste antwoorden hebben ingevuld een leuke verrassing ophalen. Daarnaast organiseert het museum op woensdagmiddagen, in het weekend en in de schoolvakanties ook kinderfeestjes. Eerst krijgen de kinderen een rondleiding van de museumgids en daarna mogen ze aan de slag om zelf een kraag of hoed te maken en te versieren. Ook is er de mogelijkheid om zelf te gaan schilderen, nadat een bezoek is gebracht aan het museum. De kinderfeestjes zijn geschikt voor kinderen van 7 tot en met 11 jaar, de kosten zijn €125. Onderstaande video geeft een indruk van de kinderactiviteiten die het museum organiseert:

Bezoekersinformatie

Het museum is iedere dinsdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00. Op zondagen en feestdagen is het museum open van 12.00 tot 17.00. Voor kinderen tot en met 18 jaar is het museum gratis te bezoeken, jongeren betalen €6, volwassenen €12,50.