Op 10 en 11 september staat het Haarlem Cultuur Festival op het programma: de traditionele opening van het nieuwe culturele seizoen. Tijdens dit tweedaagse festival zetten culturele instellingen hun deuren open om jong en oud te laten zien wat ze in huis hebben en op het culturele seizoen op een feestelijke wijze te openen. Ook zijn talloze monumenten in Haarlem tijdens deze dagen open voor publiek in het kader van de Open Monumentendag.

Open Monumentendag

In heel Nederland openen zo’n 4000 monumenten hun deuren op Open Monumentendag, alleen in Haarlem al zijn het er ongeveer 70. Onder andere de Gravenzaal van het stadhuis is geopend, maar daarnaast openen uiteraard ook plekken als het Frans Hals Museum, het Teylers Museum en de Sint Bavo kerk hun deuren.

Korenlint

Tijdens het Haarlem Cultuur Festival vindt ook het Korenlint plaats. De stad telt immers meer dan 60 koren, die allemaal en podium verdienen. In optredens van 20 koren, laten dan ook alle koren horen wat ze in hun mars hebben. Voor de editie van dit jaar heeft inmiddels een recordaantal koren zich aangemeld, het zijn er al zo’n 150.

Jopenfestival

Verder vindt ook het Jopenfestival plaats tijdens het Haarlem Cultuur Festival. Handwerkslieden demonstreren hun ambacht en restaurant In ‘t Goede Uur serveert heerlijke gerechten in een ontspannen sfeer. Haarlem groeide in de 14e eeuw uit tot één van de belangrijkste brouwerssteden van nederland. Het bier werd in vaten van 112 liter ‘Jopen’ over de rivier het Spaarne vevoerd. Het biermerk Jopen heeft de Haarlemse brouwtraditie inmiddels in ere hersteld en brouwt nu diverse speciaalbieren.

Bezoekersinformatie

Het Haarlem Cultuur Festival is gratis toegankelijk en biedt dus een zeer divers programma op het gebied van dans, theater, literatuur, workshops, voorproefjes van voorstellingen en exposities, eten en drinken en wordt georganiseerd door de Haarlemse culturele instellingen, artiesten, bands, amateurverenigingen, winkeliers, expositieruimtes en horecagelegenheden. Goed om te weten voor deelnemende partijen: alle deelnemers financieren hun deelname zelf en regelen zelf een locatie.

Bekijk hieronder de aftermovie van de editie van vorig jaar, om alvast in de stemming te komen: